Seksualiteit is een intimiteit die ons met een ongelofelijke vreugde en verbinding kan vervullen. Toch valt het soms moeilijk om dat vurige verlangen en verhoogde intimiteit te onderhouden. Of je nu een langdurige relatie hebt, of een nieuweling in de schoonheid van partnerschap bent, het is essentieel om de vonk levendig te houden.

In deze blogpost dompel ik me onder in hoe je je seksleven zijn glans teruggeeft, met suggesties die speels zijn, maar ook doelgericht om je liefdesleven te verfrissen. Allemaal in het kader van gezondheid, respect en opwinding! Staan jullie klaar om die witte tanden van jullie relatie te laten stralen? Laten we beginnen met borstelen!

Verken het Wilde Westen van Communicatie

Seksuele gezondheid begint met een open communicatie. Het is niet makkelijk om over intieme zaken te praten, maar wanneer je partner je niet eens kan vergezellen op deze moonlit rodeo, is de kans op problemen maar al te groot. Vertel elkaar over je wensen, dromen en verlangens. Bespreek ook wat in het verleden goed of minder goed ging, zonder oordeel.

Maak er een spel van! Schrijf bijvoorbeeld elkaars fantasieën op stickynotes en plak ze op een prikbord, waar je ze één voor één kunt verkennen. Of wat dacht je van samen erotisch beeldbellen wanneer je van elkaar weg bent? Stel ook een wekelijks “intiem uur” in, waarbij je ongestoord kunt converseren. Dit kan erg bevrijdend en opwindend zijn. Begrijp dat deze momenten uiteindelijk moed en vertrouwen zullen kweken. Vroeg of laat zullen jullie al schaterlachend het bed induiken, verhalen van lust en liefde op de lippen.

Masseer je Zintuigen met Voorspel

De oude Grieken wisten dat voorspel een kunst op zich is. Het is het verleidelijk aas waarop jullie beiden jullie tanden mogen zetten. Richt je niet te veel op de eindbestemming, maar geniet voluit van de reis. Je zintuigen zijn je bondgenoot. Verban de dagelijkse stress uit je boudoir en dompel je onder in een zee van mogelijkheden.

Vergeet de kracht van geur niet. Onze geur- en smaakzintuigen beïnvloeden onze stemming en opwinding. Gebruik massageoliën die niet enkel gewenste effecten op het lichaam hebben, maar vaak ook een magische geur met zich meedragen. Denk aan een kaneelgeur die de bloedsomloop stimuleert, gepaard met een verwarmende massage op een koude avond. De prikkelende geur bouwt dan mee aan de anticipeerbare sensualiteit, en nog voor de vonk slaat, hing de opwinding al in de lucht.

Seksueel Bewustzijn – de 21e-eeuwse Vaarman

Het is tijd voor een tocht op de innerlijke wateren van jezelf. Zelfbewustzijn betekent weten wat je opwindt en wat niet. Ontdek je eigen lichaam. Masturbatie alleen al kan je gevoeligheid voor aanrakingen veranderen en verfijnen. In een relatie betekent het dat je dit bewustzijn deelt met je partner, zodat zij/hij moeten navigeren op een rivier die je zelf hebt geconcretiseerd.

Creëer een intieme setting waarin je de stilte van elkaars “insteekkaarten” kunt bestuderen. Neem samen een sex-labouratoriumavond waar je nieuwe speeltjes of technieken uitprobeert. Luister daarbij naar elkaars lichaam en signalen. Vocaliseer wat goed voelt en wat je nodig hebt. Dit proces zal niet alleen elkaars plezier verhogen, maar ook het vertrouwen in de ander voeden. Samen leren en genieten van deze tijdloze daad, dat is waar vaarman en -vrouw mee bezig zijn.

Laat je Omgeving voor je Werken

Je huis is je heiligdom, en net zoals jullie relatie heeft het verzorging en aandacht nodig. Verwijder de elektronische afleidingen uit de slaapkamer en creëer een omgeving die plezier en rust uitstraalt. Kaarsen, zachte muziek, en schone lakens maken een wereld van verschil.

Investeer ook in je fysieke ruimte. Samen een sensuele dans bouwen waarbij meubelstukken en standjes betrokken worden die jullie verbeelding prikkelen. Van buitenzwembaden tot mobiliteitshulpmiddelen, de wereld ligt aan jullie voeten. Laat deze objecten dan ook werken in jullie voordeel. Samen zul je ontdekken hoe je je omgeving kunt inzetten om dieper en avontuurlijk te vrijen.

Afscheid van Routine, Welkom Creativiteit

Routines zijn in een relatie onvermijdbaar, maar wanneer ze je seksleven besmetten, is het tijd om in opstand te komen. Het is misschien wel de grootste moordenaar van romantiek. Ruil Netflix in voor een erotische roman of een TED-talk over seksualiteit. Doe een keer iets wat je normaal niet zou doen. Investeer in elkaars verrassing en de daarop volgende waardering.

Bedenk dingen die je altijd al eens hebt willen proberen. Misschien is het wel een spannend rollenspel waarin jullie iemand anders mogen zijn. Wees niet bang om hierbij een beetje hulp te gebruiken. Workshops en cursussen over seksualiteit zijn boeiend en kunnen je nieuwe perspectieven geven. Het is de Lagos-kust van routineleven, waarin jullie je nieuwe eilanden van passie kunnen ontdekken.

Stel uit zonder het uit te stellen

Seksuoloog Eduard Eichel zegt het mooi: “Probeer je leven zo in te richten dat je altijd een date hebt met je partner.” Seks hebben wanneer je onder druk staat van een klok of morgenverplichtingen, is als een straaljager die op filehoogte over de Alpen vliegt. Je mist een hoop waarom je van vliegen bent gaan houden. Het zetten van dit soort datenights geeft ook aan dat het belangrijk genoeg voor je is om tijd voor vrij te maken.

Stel plannen op en hou je eraan. Laat deze afspraken even heilig zijn als die met een dokter of werkgever. Het laat zien dat je in elkaar gelooft, en dat vooruitzicht alleen kan al krachtig zijn in het opdrijven van anticipatie. Uiteindelijk draait het hier allemaal om. Anticipatie bouwt de spanning op. En het is in die opwelling van emoties dat we leren vliegen, dat we nieuwe horizonnen durven verkennen.

Inspanning en energie steken in je seksleven mag dan als een zware taak klinken, maar als je je realiseert dat het de motor kan zijn die je relatie vooruitstuwt, wordt het weinig meer dan een vermakelijke verkenningstocht. Jij bent de piloot van je eigen Liefdesleven Airlines. Pas goed op deze kostbare vracht.

Laat deze suggesties daarom dienen als een kompas. Een wegwijzer in het ontwarren van de knopen die ons liefdesleven zo nu en dan verstikken. Spring samen in het diepe, de wondere oceaan van lichaam en geest, en pak je seksleven bij zijn hoorns.