Het is geen geheim dat mannen van zwaarden houden. Van samoerai tot piraten, er is gewoon iets aan een lemmet dat tot de mannelijke ziel spreekt. En hoewel er veel soorten zwaarden bestaan, zijn er maar weinig die zo tot de verbeelding spreken als de katana.
Dit iconische zwaard komt al jaren voor in films en TV shows, en het is gemakkelijk te zien waarom. Met zijn kenmerkende gebogen lemmet en vlijmscherpe rand is de katana een wapen van schoonheid en vernietiging ineen. Maar wat veel mensen niet weten is dat de katana meer is dan alleen een mooi gezicht. Het is ook een ongelooflijk doeltreffend wapen in de strijd.
In dit artikel nemen we de katana onder de loep en onderzoeken we waarom elke manzou er een moeten bezitten.
De geschiedenis van de katana
Iedereen die een samoerai-film gezien heeft kent de katana, ook al kennen ze hem niet bij naam. De katana is meer dan alleen een oorlogswapen, het is ook een icoon van de Japanse cultuur van honderden jaren geleden. Maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat de geschiedenis ervan begon lang voordat Japan als natie bestond. Er zijn inderdaad verschillende theorieën over waar de eerste katana’s vandaan kwamen. Sommigen geloven dat Perzië ze oorspronkelijk ontwikkelde, terwijl anderen denken dat India ze onafhankelijk van andere naties kan hebben uitgevonden. Nog anderen geloven dat China de geboorteplaats van het lemmet was. Het is waarschijnlijk dat alle drie de culturen elkaar beïnvloedden, want zwaardvechters wisselden ideeën uit en perfectioneerden hun wapens in de loop van de tijd.
Ongeacht waar ze geboren werden, verschenen de eerste katana’s in Japan rond 700 AD. Omdat er in die tijd geen gestandaardiseerd spellingsysteem was, had men moeite het woord “katana” uit te spreken, dus was het niet ongewoon het met een H in plaats van een K gespeld te zien. Ongeacht hoe de naam geschreven werd, wist iedereen echter wat hij betekende: Een ongelooflijk scherp lemmet waarmee je door helmen en harnassen kon snijden als boter.
De unieke constructie van het zwaard maakte het doeltreffend tegen verschillende soorten wapens en pantser
Een echte samoerai trok nooit ten strijde zonder zijn katana – en niet voor niets. De iconische gebogen zwaarden zijn te herkennen aan hun kenmerkende kromming; in tegenstelling tot traditionele westerse zwaarden die recht zijn (of bijnarecht), heeft een samoerai zwaard een lichte kromming nabij de punt van de kling. Deze kromming, die ook wel sori wordt genoemd, stelt de gebruiker van het zwaard in staat met meer kracht te slaan door minder kracht te gebruiken. Het gladde lemmet van de katana voorkomt dat het bij een slag verstrikt raakt in vijandelijke kleding of schildbedekkingen; dit maakte veel sterkere sneden mogelijk dan anders mogelijk zou zijn
Hoewel veel mensen aannemen dat de gebogen vormgeving bedoeld was om het de soldaten gemakkelijker te maken door vlees en botten te snijden (wat zeker ook het geval was), zit er eigenlijk nog een andere reden achter de unieke vorm: Om te voorkomen dat hun vijanden hun slagen met schilden of andere wapens konden afketsen. Omdat ze gebogen waren, konden katana’s alleen geblokkeerd worden door andere gebogen zwaarden, speren, of andere katana’s. Behalve dat soldaten zo met gemak door vijandelijke verdedigingswerken konden snijden, betekende dit ook dat de krachtige slagen van een katana helemaal niet geblokkeerd konden worden – wat het veel doeltreffender maakte in de strijd tegen een tegenstander die een schild of een ander wapen ter verdediging gebruikte.
Het gemiddelde samoerai zwaard mat ongeveer 2-3 voet lang en woog ongeveer 3 pond, maar sommige waren nog groter dan dat – wel 4 voet lang! Maar ondanks hun grootte en gewicht waren de zwaarden ongelooflijk goed uitgebalanceerd. Daardoor konden ze gehanteerd worden met een snelheid en nauwkeurigheid die met elk ander soort zwaard onmogelijk zou zijn geweest.